Technieken

Kettelen

Rijg op een kettel- of nietstift 1 of meerdere kralen. Knip de stift m.b.v. een kniptang af op ong. 1cm boven de kraal. Met een rondbektang buig je nu een mooi oogje. Let erop dat het oogje goed gesloten is.
Kettelen is het aan elkaar zetten van geregen kettelstiften. Deze bevestig je d.m.v. een ringetje. Het kan ook zonder ringetjes. Buig dan de oogjes iets open om de volgende kettelstift hieraan te bevestigen. Sluit m.b.v. een platbektang de oogjes.
Geregen nietstiften worden als hangertjes gebruikt. Verbind de geregen kettelstiften, wel of niet met een ringetje, tot de gewenste lengte van de ketting of armband bereikt is. Hieraan kunnen weer hangertjes (geregen nietstiften) bevestigd worden.
Bevestig een slotje aan het sieraad d.m.v. een ringetje.

 

   
met ringetje                       zonder ringetje                       hangertje

Klik hier voor een filmpje over kettelen


Rijgen op staaldraad (acculon)

Knip met een kniptang de gewenste lengte van het draad af. Neem dit ruim zodat je voldoende draad hebt voor het afwerken. Je kan het slotje aan het draad bevestigen d.m.v. een knijpkraal of in combinatie met een knijpkraal en kalotje. Het restant van het draad werk je weg in de kralen (ong.2 cm).

Knijpkraal:
Rijg een knijpkraal over het draad. Haal het draad door het oog van het slotje en rijg deze weer terug in de knijpkraal. Knijp de knijpkraal dicht met de platbektang zo dicht mogelijk bij het slotje. Rijg vervolgens de ketting of armband.
Aan het eind rijg je eerst een knijpkraal, dan het draad door het oogje van het slotje en weer terug in de knijpkraal.

    

Knijpkraal en kalotje:
Knijp op het einde van het draad een knijpkraal plat met de platbektang. Rijg vervolgens een kalotje op het draad waarin het dichtgeknepen knijpkraaltje valt. Knijp het kalotje met de platbektang dicht. Aan het kalotje zet je m.b.v. een ringetje het slotje. Er zijn kalotjes met een oogje, aan sommige kalotjes buig je met de rondbektang zelf een oogje.
Wanneer je niet weet hoelang de ketting wordt of hoe het patroon wordt kan je de kralen eerst gaan rijgen vanuit het midden van het draad en op het laatst het slotje bevestigen.

   


Zwevende ketting rijgen

Je kan een zwevende ketting maken met knijpkralen of met secondelijm.

Knijpkralen:
Rijg op staaldraad (acculon) een knijpkraal, een aantal kralen en weer een knijpkraal. Door beide knijpkralen plat te knijpen blijven de kralen op het staaldraad op de gewenste plek zitten. Verdeel zo de kralen in groepjes over het draad.

Lijm:
Rijg een kraal op staaldraad (acculon). Doe op de gewenste plaats een druppeltje lijm op het draad en schuif de kraal hier overheen. Laat dit even drogen. Bevestig het slotje d.m.v. een knijpkraal of een knijpkraal in combinatie met een kalotje.

Rijgen op elastisch nylon

Elastisch nylon is vooral heel makkelijk te gebruiken om armbandjes mee te rijgen. Doordat het transparant is blijven alle kralen mooi tot hun recht komen. Zware kralen zijn hiervoor niet geschikt omdat het draad hierdoor teveel uitrekt. Na het rijgen van de kralen op het elastiek sluit je de armband met een gewone dubbele knoop. Voor de stevigheid kan je hier een druppeltje blanke nagellak overheen brengen. Het knoopje kan je eventueel wegwerken in een kraal met een wat groter gat.

Knopen op waxkoord

Waxkoord is er in 2 diktes (1 en 2 mm). Op het 1 mm waxkoord passen de meeste kralen. Rijg een kraal (of een aantal kralen) op het koord en maak een gewone knoop. Rijg hierna weer een kraal en sluit weer met een knoop. Herhaal dit tot de gewenste lengte bereikt is. De ketting kan afgewerkt worden met een knoop of met een slotje. Voor een slotje bevestig je aan beide einden een veterklemmetje. Knijp het klemmetje om het koord dicht met een platbektang. D.m.v. een ringetje bevestig je hier het slotje aan.

  

Veterklemmen

Klik hier voor een filmpje over veterklemmen

Pin It on Pinterest

Share This